ECB je pripravená konať, ak bude inflácia v eurozóne dlhší čas nízka

03.04.2014 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 3. apríla (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) je pripravená použiť akýkoľvek nástroj menovej politiky v boji s dlhodobo nízkou infláciou. Dnes však ponechala úrokové sadzby v súlade s očakávaniami nezmenené. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Rada guvernérov ponechala kľúčový úrok na rekordnom minime 0,25 % a depozitnú sadzbu na nule. ECB totiž dúfa, že oživenie ekonomiky eurozóny naberie na sile aj bez dodatočných monetárnych stimulov.

Prezident ECB Mario Draghi na dnešnej tlačovej konferencii po zasadnutí Rady guvernérov uviedol, že očakáva dlhšie obdobie nízkej inflácie v eurozóne. Ak by však trvalo príliš dlho, ECB je rozhodnutá prijať opatrenia. To predstavuje výraznú zmenu rétoriky šéfa banky v porovnaní s tlačovkou po marcovom zasadnutí Rady guvernérov. Vtedajšie vyjadrenia nebrali riziko nízkej inflácie až tak vážne a zdalo sa, že k prijatiu dodatočných stimulačných opatrení má ECB ďaleko.

"Veľmi pozorne budeme monitorovať vývoj a pouvažujeme o všetkých nástrojoch, ktoré máme k dispozícii," uviedol dnes Draghi. "Sme pevne rozhodnutí, že zachováme vysoký stupeň menovej akomodácie a že v prípade potreby budeme urýchlene konať."

Zdôraznil, že v prípade ďalšieho uvoľňovania menovej politiky ECB použije iné nástroje ako znižovanie úrokových sadzieb, kde už nemá príliš veľký priestor. "Rada guvernérov je jednotná a je rozhodnutá použiť všetky nekonvenčné nástroje v rámci svojho mandátu, aby účinne bojovala s rizikami príliš dlhého obdobia nízkej inflácie." Draghi dodal, že Rada guvernérov na dnešnom zasadnutí diskutovala aj o tlačení peňazí, teda takzvanom kvantitatívnom uvoľňovaní.

Spoločná európska mena takmer nereagovala na rozhodnutie Rady guvernérov ECB ponechať úrokové sadzby nezmenené. Na Draghiho vyjadrenia však reagovala oslabením a jej kurz voči doláru klesol na dnešné minimum.

Medziročná miera inflácie sa znížila v marci na 0,5 %. Na tejto úrovni sa naposledy pohybovala v roku 2009, keď sa ekonomika eurozóny nachádzala v hlbokej recesii. Hlavnou príčinou poklesu inflácie v marci však bolo zlacnenie energií, čo ECB považuje zo dočasný faktor.

Podľa Draghiho je riziko deflácie stále nízke. "To však neznamená, že si Rada guvernérov ECB nemusí robiť žiadne starosti." Čím dlhšie bude trvať obdobie nízkej inflácie, tým väčšie bude riziko, že firmy a spotrebitelia budú odkladať výdavky v očakávaní zníženia cien. Draghi dodal, že ECB potrebuje ďalšie informácie, kým zmení svoj strednodobý inflačný výhľad. ECB aktuálne očakáva, že tempo rastu spotrebiteľských cien sa priblíži k inflačnému cieľu, ktorý je stanovený tesne pod dvoma percentami, až koncom roku 2016.

ECB ponechala hlavnú úrokovú sadzbu na pôvodnej úrovni 0,25 %

Európska centrálna banka (ECB) ponechala kľúčovú úrokovú sadzbu na pôvodnej úrovni napriek výraznejšiemu poklesu miery inflácie v eurozóne v minulom mesiaci, než sa čakalo. Informovala o tom agentúra Reuters.

Banka rozhodla, že jej kľúčová úroková sadzba ostáva na historickom minime 0,25 %. Tento krok väčšina ekonómov očakávala, aj keď malá skupina analytikov oslovených agentúrou Reuters predpokladala ďalšie zníženie. ECB nemenila ani depozitnú sadzbu, ktorá tak ostala na nulovej úrovni.

Trhy teraz čakajú na tlačovú konferenciu prezidenta ECB Maria Draghiho, na ktorej by mal poskytnúť detailnejšie informácie o krokoch ECB.
 

Vyberte región